Pitanja/zakazivanje

Kondilomi-polne bradavice

Kondilomi su virusno oboljenje koje izazivaju pojedini tipovi humanih papiloma virusa-HPV. Do danas je poznato oko 150 tipova ovih virusa.Različiti tipovi virusa izazivaju raličite forme kondiloma, od kojih se kao najznačajniji izdvajaju oni koji izazivaju promjene sa malignim potencijalom.

Smatra se da intenzitet rasta i ŠIRENJA(što je vrlo bitna karakteristika kondiloma)zavi od stanja imunog sistema osobe.

Kondilomi se javljaju gotovo svuda na tijelu Uključujući sluzokožu usta,jezika, glasnica, jednjaka, genitalija, anusa, i očne kapke!

Kondilomi se manifestuju kao sitnije ili krupnije bradavice, često šiljate, ružičaste ili boje kože.Karakteristčno je da su vrlo ranjive i lako krvare.

Kondilomi se mogu javiti i 3 mjeseca nakon infekcije!

LIJEČENJE KONDILOMA-POLNIH BRADAVICA

Liječenje kondiloma može biti veoma dug i mukotrpan posao kako za pacijenta tako i za ljekara! Pristup koji je donio najviše uspjeha u liječenju kondiloma se ogleda u „UKLANJANJU SVIH VIDLJIVIH PROMJENA“, u kombinaciji sa naknadnim medikamentoznim i hemijskim tretiranjem. UKLANJANJE KONDILOMA SE DANAS NAJČEŠĆE SPROVODI:

-elektrokoagulacijom

-termokoagulacijom

-radiokoagulacijom

-laserom

-kriokoagulacijom

Metode elektro, radio i laser koagulacije daju najbolji efekat bez bitnijih razlika!

Nakon fizičkog uklanjanja kondiloma površine se tretiraju različitim sredstvima kao na primjer citostatikom Podofilinom (Efudix 5%) u obliku masti ili kreme.Interferon se koristi kao adjuvantna terapija. Koriste se i preparati koji podižu iminitet.

Posebno bih izdvojio perianalne i intraanalne, koji zahtijevaju poseban pristup u dijagnostici i liječenju zbog svoje teže dostupnosti.

U slučajevima perianalnih i intraanalnih kondiloma, pored inspekcije analne regije neophodan je i anoskopski pregled koji izvodi hirurg!

Hirurg takođe može uspješno ukloniti i one najmanje promjene koje se nalaze unutar analnog kanala!

SAMO PAŽLJIVO UKLANJANJE SVIH KONDILOMA U KOMBINACIJI SA DRUGIM VIDOVIMA TERAPIJE DAJE ŠANSU ZA USPJEŠNO LIJEČENJE!

× Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u što kraćem roku