Pitanja/zakazivanje

Papilomi-viseće bradavice

Papilomi ili kako se u narodu nazivaju „viseće bradavice“ koje se javljaju na koži i posledica su virusne infekcije.Izazivaju ih određene grupe iz porodice papiloma virusa-HPV.

Papilomi se mogu javiti pojedinačno ili u grupama, imaju tanku peteljku na kojoj vise pa otuda i njihov naziv.

Papilomi su mekani izraštaji na koži koji vise na tankoj peteljci, obično su boje kože, nekada tamnije pigmentovane od okolne kože.Veličina im varira od jedva vidljivih, do nekoliko milimetara. Papilomi ne daju tegobe osim kada su povrijeđeni ili iziritirani mehanički, kada se može javiti krvarenje.

Ukoliko se uz povredu inficiraju tada su otečeni(uvećani), bolni a može se pojaviti i gnoj. Papilomi su mogu javiti svuda na koži, ali ih najčešće viđamo na vratu, koži pazuha, koži trupa ili očnim kapcima.

Obzirom da su papilomi promjene izazvane virusima za njih je karakteristično da se mogu rasijavati po koži oko već postojeće promjene.

Mogućnost rasijavanja predstavlja razlog zbog koga papilome treba energično uklanjati! Uklanjanjem papiloma uklanja se i potencijalni izvor nove infekcije, takođe se rešava često značajan estetski problem i razlog za različite neprijatnosti!

Uklanjanje papiloma se sprovodi na različite načine od kojih se najčešće koriste:

-uklanjanje papiloma strujom-kauterizacija

-uklanjanje papiloma radiotalasima

-uklanjanje papiloma tečnim azotom

Kauterizacija i radiotalasi imaju prednost nad drugim metodama jer se njima postiže izlečenje u 97% slučajeva i na efikasan način uz najmanju traumu kože uništava izvor infekcije, a postiže odličan estetski efekat!

Uklanjanje se sprovodi tako što se nekoliko minuta ranije na kožu aplikuje krema sa lokalnim anestetikom, pa je uklanjanje bezbolno.

Ukoliko su promjene veće može se upotrebiti i lokalna infiltrativna anestezija.

× Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u što kraćem roku