Pitanja/zakazivanje

Gangrena

Gangrena predstavlja smrt(nekrozu)tkiva zbog prekida krvne cirkulacije.

Razlikujemo:

  • suvu(mrtvo tkivo je crno, suvo)
  • vlažnu(postoji otok tkiva, prisustvo gnojne infekcije, jako zaudara)drugi naziv je Gangrena humida

Najčešći uzroci nastanka gangrene su začepljenje arteriskih krvnih sudova uz promjene na venskom sistemu a neposredna su posledica ateroskleroze, embolija i tromboza arterija, smrzotine, različite povrede i vrlo često dijabetes.

Dijabetična gangrena

Dijabetična gangrena je posledica promjena na krvnim sudovima izazvnih visokim nivoom šećera(glukoze) u krvi te zbog toga metaboličkim i strukturalnim promjenama koje za posledicu imaju aterosklerozu!

Ateroskleroza predstavlja osnov za oštećenje(smanjenje) cirkulacije te se kod ovih pacijenata često javljaju grčevi u mišićima nogu koje nazivamo klaudikacijama!Pacijent usled bola mora zastati, odmoriti se pa tek onda nastaviti hodanje.

Ukoliko je dužina pređenog puta manja od 150m(granica socijalnog hoda), to ukazuje na ozbiljan poremećaj cirkulacije koji treba hitno rešavati ukoliko je to moguće.

Dijabetična gangrena je vrlo česta komplikacija osnovne bolesti kod nelečenog dijabetesa!

To nije samo najteža komplikacija osnovne bolesti koja se tiče sistema krvnih sudova a za posledicu ima gubitak dijela ili čitavog ekstremiteta!

Ona za posledicu ima tešku infekciju i intoksikaciju uz težak poremećaj opšteg stanja što zahtijeva hitno i ozbiljno liječenje!

× Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u što kraćem roku