Pitanja/zakazivanje

Dekubitus

Predstavlja izumiranje(nekrozu) kože i potkožnog tiva koje nastaje kao posledica izloženosti tijela pritisku o podlogu koja je tvrda, neravna, ili vlažna.

Dekubitusi se prvo javljaju na mjestima gdje je pritisak največi(ako se ispod kože Na tom mjestu nalazi kost).To su predjeli lopatica, , pete, laktovi, sjedalni predio, kokovi.

Činioci koji pogoduju nastanku dekubitusa su:pothranjenost, starost, anemija, šećerna bolest itd.

Lokalni činioci koji pogoduju nastanku dekubitusa su:gubitak osjetljivosti(senzibiliteta), povrede kičmene moždine i perifernih nerava.

Vlažna koža, rublje, pelene, posteljina, nabori posteljine i veša, loša cirkulacija su vrlo često glavni razlozi nastajanja dekubitusa.

Dekubitusi se najčešće javljaju kod nepokretnih, polupokretnih ili teško pokretnih pacijena(paralizovani, pacijenti u komi, dugoležeći pacijenti...).

Klinička slika dekubitusa:

U početku na mjestu pritiska imamo ishemiju koja se manifestuje modrilom ili blagim crvenilom oko prpmje.Na tom mjestu usled poremećene cirkulacije i ishrane kože dolazi prvo do prppadanja(nekroze)površnog sloja kože, a ako se pritisak nastavi dolazi do propada dubljih slojeva kože i samog potkožnog tkiva, što za popsledicu ima nastanak dekubitalne rane koja predstavlja najviši stepen dekubitalnih promjena.

Površne promjene(rane), bez znakova infekcije treba redovno tretirati,održavati čistim uz pomoć različitih antiseptika, te držati suvim.

Kada se javi rana sa nekrozom tkiva neophodno je ukljanjanje svog nekrozičnog tkiva do u zdravo, redovno previjanje i adekvatan tretman rane u cilju sprečavanja nastanka infekcije.

Infekcija dekubitalnih rana vrlo često može biti put koji vodi u sepsu!

SVAKA DUBOKA DEKUBITALNA RANA SA NEKROZOM, BEZ OBZIRA NA PRISUSTVO INFEKCIJE MORA ODMAH BITI OBRAĐENA OD STRANE HIRURGA!

PREVENCIJA DEKUBITUSA

Prevencija se sastoji u dobroj i stručnoj njezi pacijenta, česta promjena položaja, izbjegavanje dužeg pritiska kože o podlogu, pojačana higijena rizičnih regija, ishrana bogata proteinima i vitaminima, sprovođenje fizikalnog tretmana u cilju održavanja i popravljanja tonusa muskulature i organizma što za poslerdicu ima i poboljšanje cirkulacije.Od velike pomoći je i upotreba specijalnih antidekubitalnih pneumatskih dušeka, koja sama po sebi ne predstavlja garanciju da se promjene neće javiti.

× Slanje uspešno! Hvala što ste poslali pitanje potrudićemo se da damo odgovor u što kraćem roku